تکلیف "یوسف پیامبر" با خودش روشن است, این یکی را ترجیح میدهم.
به نقل از سیما فیلم: سینمای ما: مهدی کرمپور:
1- عزت الله ضرغامی آخرین ماه های تصدی را طی می کند. پیش از این هم نوشته ام از معدود مدیران میانی و کلان کشور است که هم عملگراست هم انتقادپذیر. ایده هایش را بی رودربایستی و با جدیت دنبال می کند و هر جا مجموعه تحت امرش خلاف روند جاری یا سلیقه یی برخورد کنند و او مخالف باشد، غر نمی زند. سریعاً وارد عمل می شود و تصحیح می کند. در تمام این سالیان حرمت هنرمندان و شأن پیشکسوتان را رعایت کرده و تعامل بی حصرش با سینما و مجموعه وزارت ارشاد سبب کمک بی شائبه اش بود به هنر و بالاخص افزایش مخاطبان سینمای ملی. او هفته گذشته در جمع عوامل مجموعه مرگ تدریجی یک رویا بی پرده پوشی هدفش از ساخت و سفارش مجموعه را برخلاف توضیح و تفسیر حاشیه یی سازنده اش صریحاً اعلام کرد و به همان منظور سازندگان را تشویق کرد. ضرغامی حتی اگر از حوزه مدیریت فرهنگی هم برود اما شجاعت، صداقت و عملکردش قابل بررسی و شایسته نگرشی جدی و تحسین برانگیز است.
2- بالاترین شمارگان طبع کتاب در ایران همیشه مربوط به کتب مذهبی و ادعیه است و بعدتر درسی. تیراژ باقی گونه ها دو تا سه هزار نسخه است، میانگین. این یعنی پیش فرض هر مخاطب شناسی در اینجا. سریال یوسف پیامبر (ع) به رغم حجم تصنع به کار رفته در ساختش مخاطبان خود را یافته است. قضاوت تاریخی و مذهبی اثر را به پژوهندگان اهلش می سپارم، ساختار قصه و کارگردانی را به منتقدان باملاحظه فروع و حواشی، بودجه بندی و نتیجه استراتژیکش را به مدیران فرهنگی میانی و کلان کشور. اما صداقت سازنده اش از پشت تمام تحلیل ها و گفت وگوهایش و پلان های مجموعه اش منتقل می شود. فرج الله سلحشور در بیان کلامش نه نیاز به توضیح دارد نه توشیح و تفسیر منتقدان دوست، موافق یا مزدگرفته. این مجموعه بی کم و کاست حاصل منویات قلبی و ذهنی کارگردانی است که با تمام توان خود و گروه همراهش سعی در انتقال مفاهیم مورد نظرش دارد در قالب بصری و تصویری.
3- اگر در برگردان تصویری سریال یوسف لکنتی است بخشی را هم باید در نتیجه عملکرد همراهان حرفه یی مذکور در تیتراژ مجموعه جست وجو کرد. اینکه همیشه و فقط از کارگردان یا نهایت از نویسنده و تهیه کننده تنها انتظار دقت، صداقت و تعهد داشته باشیم، اجحاف به منش است. همه دست اندرکاران اعم از بازیگران، طراحان، فیلمبرداران، تدوینگران، چهره پردازان، آهنگسازان و... یک فیلم یا مجموعه که گاه در نهان و آشکار علت حضورشان را تنها اخذ دستمزدهای کلان پروژه های فاخر و ملی مطرح می کنند، اگر تعهد و صداقت نداشته باشند، نه تنها بازتابش در اثر منعکس و مشهود می شود، بلکه نفس همکاری شان و عناوین به یدک کشیده شده شان هم مخدوش خواهد شد. خیلی وقت است عادت دارم تیتراژ فیلم ها را تا پایان به تماشا بنشینم.
4- «مرگ تدریجی یک رویا» فریدون جیرانی نه مخاطبینی از دسته بندی سنی یا طبقاتی و فرهنگی ویژه یی را پای سیما نشاند و نه ساختش حاکی از صداقت و اعتقادی درخور. تنها سفارشی بود که متوسط اجرا شد. برحسب سلیقه شخصی مجموعه یوسف پیامبر(ع) و کارگردانی فرج الله سلحشور را به مرگ تدریجی یک رویا فریدون جیرانی ترجیح می دهم.
تاریخ انتشار:20/9/87
ساعت انتشار:16:20
لازم به ذکر است که سریال داستانی « یوسف پیامبر(ع)» یکی از عظیم ترین سریال های تاریخی سیما در سال های اخیر محسوب می شود که تحقیقات، نگارش وسپس تولید آن توسط فرج الله سلحشور و به همت مرکز سیما فیلم از چند سال پیش آغاز شد و به سرانجام رسید.
در این سریال 180 بازیگر سینما ، تلویزیون و تئاتردر نقش های اصلی مقابل دوربین رفته اند.
مصطفی زمانی، محمود پاک نیت، کتایون ریاحی، اسماعیل سلطانیان، جعفر دهقان، رحیم نوروزی، امیرحسین مدرس، مهوش صبرکن، زهرا سعیدی، کوروش زارعی، فرشته سرابندی و… تعدادی از این بازیگران هستند که درطول 2 سال نقش های مختلف این سریال را جان بخشیده اند.
این سریال از خرداد سال 83 در دکورهای پیش ساخته در اطراف تهران جلوی دوربین مرحوم رسول احدی رفت و سال گذشته آماده نمایش شد.